Veilig gebruik maken van de lift in Coronatijd

 

Om veilig gebruik te maken van de lift in coronatijd wordt door de Regering geadviseerd om de lift te laten ventileren. Dit lijkt een goede optie, maar uit onze ervaring blijkt dat dit de brandveiligheid in gevaar kan brengen. Veel mensen vragen zich af of de deuren van de lift open mogen blijven staan, wanneer de lift niet gebruikt wordt? Een lift moet aan verschillende normen voldoen, wel is dit afhankelijk van het bouwjaar van uw lift.

Het aanpassen van de deurprogrammering zou een oplossing kunnen bieden in uw situatie. Hierdoor blijven de deuren langer open staan wanneer u de lift in gaat en verlaat. Echter moet er wel rekening gehouden worden met langere wachttijden bij de lift en een verminderde capaciteit van de lift. Ook liftdeuren kunnen onderdeel zijn van de algemene brandveiligheid in uw gebouw. Als dat zo is, heeft dit invloed op de beslissing of de deuren open mogen blijven staan wanneer de lift niet in gebruik is. In 2020 heeft EenVandaag onderzoek gedaan: Hoe Coronaproof is de lift? Uit dit onderzoek is gebleken dat de liften absoluut niet Coronaproof zijn. Na het lezen van onderstaande tips weet u alles over veilig gebruik van de lift in Coronatijd.

Tips voor het veilig gebruik maken van de lift in Coronatijd

1.Vermijd direct handcontact met knoppen of desinfecteer uw handen voor en na het indrukken van een knop

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseren wij de knoppen niet aan te raken met uw blote handen. U kunt ervoor kiezen om de knop in te drukken met een handschoen of bijvoorbeeld uw mouw.

2.Vermijd drukte, in de praktijk betekent dit niet méér dan 2 personen in de lift

Wanneer de lift aankomt op de betreffende verdieping en u ziet dat de lift vol is, wees geduldig en wacht even op de volgende rit. Door een drukke lift te vermeiden voorkomt u dat het virus zich kan verspreiden in de lift.

3.Houd afstand, zorg in de lift voor zoveel mogelijk afstand tussen u en uw medepassagier

Indien u met andere mensen in de lift staat, probeer dan minimaal 1,5 meter afstand te bewaren. Tevens wordt dit  geadviseerd door de overheid. Staat u in de lift en u moet toch hoesten of niezen? Zorg dat u van de andere personen in de lift wegdraait en niest of hoest in de binnenkant van uw elleboog.

4.Reinig met regelmaat het interieur en de knoppen van de lift

Wanneer het interieur van de lift regelmatig schoongemaakt wordt maakt u de kans op besmetting via liftoppervlakken zo klein mogelijk. Stimuleer daarom om uw facilitair manager of technisch beheerder om de lift vaker schoon te maken met het juiste ontsmettingsmiddel.

5.Een lift is bedoeld als transportmiddel, vergelijkbaar met een bus of trein, overweeg daarom het dragen van een mondkapje

Het dragen van een mondkapje kan bijdragen aan tegengaan van verspreiding van het coronavirus. Hier voorkomt u mee dat het virus zich verspreidt via druppeltjes. Het gebruik van de trap blijft het gezondst, overweeg daarom ook eens om met de trap te gaan.

 

Benieuwd wat Liftonderhoud kan doen om uw lift Coronaproof te maken? Neem dan contact op via ons contactformulier.

Nieuws en hoogtepunten