Disclaimer

Misvattingen over opgesloten zitten in de lift

Opgesloten zitten in de lift is niet fijn. Echter zijn er veel misvattingen die men heeft over het vast zitten in de lift. Men denkt vaak dat een lift kan vallen. Vroeger was dit zo, tegenwoordig zit er een noodrem (vang) op de lift waardoor de lift nooit kan vallen, zelfs niet als de kabels breken.

Daarnaast denkt men vaak dat de zuurstof op kan raken bij opsluiting in de lift. Ook dit is een misvatting. Het is nagenoeg onmogelijk om te stikken in een lift.

Zit u opgesloten in de lift? Dan kunt u gebruik maken van onderstaand stappenplan.  

Stappenplan bij opsluiting in de lift:

  1. Blijft rustig. De lift kan niet naar beneden vallen. Daarnaast kunt u gewoon door blijven ademen in de lift.
  2. Drup op de alarmknop of bel de storingsdienst. U krijgt contact met de storingsdienst, de storingsdienst zal u verder helpen bij de opsluiting.
  3. Nooit proberen om jezelf te bevrijden uit een lift. Het is levensgevaarlijk om jezelf te bevrijden uit de lift.

Veiligheid vergroten

Modernisering is een veelgebruikte manier om de veiligheid van uw liftinstallatie vergroten. Een lift gaat gemiddeld 25 jaar mee. In die 25 jaar kan er veel veranderen, met name als het gaat om veiligheid. Er zijn nog veel mensen die zich kunnen herinneren dat gordels niet verplicht waren in de auto. Ook de airbag is de laatste jaren toegevoegd aan de auto.

Ditzelfde geldt ook voor de lift. In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar het veiliger maken van de lift. Als een nieuwe lift geïnstalleerd wordt dan zal deze de laatste veiligheidsopties bevatten, maar die zijn na 15-20 jaar aanzienlijk verouderd. Daarom kiezen veel mensen ervoor om de veiligheid te verbeteren door te moderniseren.

Hoe kunt u opsluiting voorkomen?

Het vast komen te zitten in de lift is niet fijn. Door preventief onderhoud te verrichten aan uw liftinstallatie kunt u storingen en opsluitingen voorkomen.

Bij een onderhoudsbeurt worden alle onderdelen van de lift nagelopen, om te kijken of deze nog voldoen aan de normen. Wanneer dit niet het geval is zal de monteur het nodige onderhoud plegen aan de liftinstallatie om te zorgen dat de liftinstallatie weer naar behoren zal functioneren.

Liftonderhoud Nederland kan u hierbij helpen. Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op en wij denken graag met u mee in de mogelijkheden.

Nieuws en hoogtepunten